Leerlingen blij verrast met kunst van Picasso, Permeke en Van Gogh op school, al zijn het dan replica’s: “Mooi en soms grappig”

17/11/2020 om 16:18 door Joris Herpol

De speelplaats van Karamba krijgt veel meer kleur door het opmerkelijke beeld van Niki de Saint Phalle, tot groot jolijt van de kleuters en leerlingen. FOTO: JHW

KAPELLE-OP-DEN-BOS –

De speelplaatsen, klassen en gangen van de vijf campussen van KOBOS in Kapelle-op-den-Bos zijn tijdens de herfstvakantie versierd met meer dan 200 kunstwerken. “We willen onze leerlingen en leerkrachten verrassen met een getransformeerde school vol kleur en schoonheid in deze donkere tijden”, zegt pedagogisch directeur Kristien Druyts.

Midden september kregen alle scholen in Vlaanderen een e-mail van de cultuureducatieve organisatie ‘Start with Art’ dat ze de boeken neerleggen, maar graag hun uitgebreide kunstcollectie aan een kleine prijs van de hand doen.

“Het voltallige directieteam van KOBOS zag hierin een kans om de vijf campussen – Basisscholen De Pepel, De Kiem en Karamba en secundaire scholen STK en Sgi – met elkaar te verbinden door kunst en cultuur”, vertelt Kristien Druyts. “Start with Art kwam op bezoek, verkende de locaties en besloot om in de herfstvakantie om onze gangen, trappenhallen, speelplaatsen te verwennen met schoonheid. Leerlingen en leerkrachten werden na een verlengde herfstvakantie verrast met een getransformeerde school vol kleur en schoonheid. Dit is enorm inspirerend. Voor ons is cultuur niet zomaar een kers op de taart, maar net het deeg dat je broodnodig hebt om je taart te bakken.”

Permeke en Picasso

Overal in de scholen werden kunstwerken aangebracht. Het gaat om replica’s van schilderijen van kunstenaars zoals Picasso, Permeke, Van Gogh en Kandinsky. En er zijn ook beelden bij, zoals een opmerkelijk beeld van Niki de Saint Phalle, dat de speelplaats van basisschool Karamba in Ramsdonk letterlijk kleur geeft. “Dat was wel schrikken toen we al die kunstwerken voor het eerst zagen”, zegt leerling Sajid Faouzi (11) van het vijfde leerjaar. “De werken zijn mooi en soms grappig, zoals het beeld op de speelplaats.”

Klasgenote Aga Van Den Brande vindt de werken dan weer heel speciaal. “Zoveel kleuren. Ik teken en schilder zelf ook heel graag”, klinkt het. Pauline Juthmans van het vijfde leerjaar vindt de kleuren dan weer “zo mooi” en klasgenote Lena Van Sever beoordeelt de werken van Kandinsky als “raar, maar tof om naar te kijken”.

Brooddoos

“We zijn dit schooljaar al langer met kunst op school bezig”, zegt directrice Katleen Berghmans. “Het is een verademing doorheen de hele school. De werken blijven hier ook definitief. Onze 165 kleuters en leerlingen leren zo kunst ook waarderen. Ze hebben overigens zelf allemaal een kunstwerk gemaakt. Al hun tekeningen en schilderijtjes zullen tegen het einde van het jaar op kerstkaarten en brooddozen worden gedrukt. Die gaan we dan verkopen om onze speelplaats verder kleurrijk en aantrekkelijk in te richten.”